Welsh Stadium "Cardiff City": geschiedenis en wedstrijden

Cardiff City is een van de twee voetbalclubs in Wales die in de Premier League spelen. De arena is sinds de opening drie jaar de thuisbasis van de Cardiff Blues Rugby Club.

Stadion van Cardiff

Details

De bouw van het stadion duurde twee jaar en eindigde in het voorjaar van 2009. Twee teams begonnen de arena tegelijk te delen. De eerste was Cardiff City Football Club, die verhuisde van Ninian Park, waar de hoofdstad al 99 jaar de thuisbasis was. De tweede eigenaren van het stadion zijn de Cardiff Blues rugbyclub.

De bouwkosten van de arena waren ongeveer 50 miljoen pond. Arup was de architect. Capaciteit - 25 duizend zitplaatsen. Het Cardiff City-stadion is de tweede arena in het land in termen van het aantal zitplaatsen, de tweede alleen voor het Millennium, dat een capaciteit heeft van 74,5 duizend toeschouwers. In de zomer werd Cardiff City Stadium gerenoveerd, waarna het plaats begon te bieden aan maximaal 33,5 duizend fans.

Eerste wedstrijden

Medio juli 2009 speelden Cardiff en Celtic een vriendschappelijkearena wedstrijd. Het officiële debuut van het Cardiff City-stadion vond plaats in augustus 2009, toen Scunthorpe United op bezoek kwam bij de gastheren. De wedstrijd eindigde in een verpletterende overwinning voor de Welsh met een score van 4-0.

In november van hetzelfde jaar bezocht het nationale team van Wales het stadion voor de eerste keer en speelde een vriendschappelijke wedstrijd tegen Schotland. De wedstrijd eindigde met een 3-0 overwinning voor de Welsh. Bijna een jaar later speelde Wales hun eerste officiële wedstrijd in Cardiff City. Het was een wedstrijd in het kader van de selectie voor het EK 2012. Het Britse team was de rivaal van Bulgarije.

Beroemde wedstrijden

Een van de eerste grote clubs die de nieuwe arena van de Welshe club bezochten, was Manchester City. Het was een wedstrijd in de 2e ronde van de Premier League. De wedstrijd eindigde met een sensationele 3-2 overwinning voor Cardiff City. Aan het begin van de tweede helft kwamen de "burgers" op voorsprong, maar een paar minuten later maakte de Welsh gelijk en aan het einde van de helft bezorgde Campbell's double de ploeg een groot voordeel. Negredo bepaalde de eindstand in blessuretijd.

Manchester United kwam in de 12e ronde naar Wales. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel. In de 13e ronde was de rivaal van Cardiff City het Londense Arsenal. Deze keer slaagden de Welsh-spelers er niet in om de grandee te verrassen. Ramsey's brace en Flamini's doelpunt bezorgden de Gunners een verpletterende overwinning.

Liverpool bezocht Cardiff City in maart. De wedstrijd werd gehouden als onderdeel van de 31e ronde van de Premier League. De Merseysiders waren een van de beste teams in het kampioenschap en kanshebbers voor de titel. Speldebuut De wedstrijd opende de score. Een paar minuten later herstelde Saures de status quo. Halverwege de eerste helft bracht het doelpunt van Campbell de Welsh opnieuw op voorsprong, maar voor rust bracht Skrtel opnieuw de stand in evenwicht. Liverpool won de tweede helft met 4-1 en won de wedstrijd met 6-3.

cardiff stad stadion cardiff stad

In de laatste ronde van het seizoen 2013/14 kwam Chelsea op bezoek bij Cardiff City, nadat ze een paar wedstrijden voor het einde van het Engelse kampioenschap hun kansen op het kampioenschap hadden verspeeld. De London Grand werd de laatste grote club die het Welshe stadion bezocht. De wedstrijd eindigde met de overwinning van Jose Mourinho's afdelingen met 2-1. Aan het einde van het seizoen degradeerde Cardiff City, wiens hoofdcoach Ole Gunnar Solskjaer werd aangesteld tijdens het kampioenschap, naar het kampioenschap en promoveerde nooit in drie seizoenen naar de Engelse Premier League.

UEFA Super Cup

Na in 2013/14 als 20e te zijn geëindigd in de Premier League, degradeerde Cardiff naar de tweede divisie van het Engelse voetbal. Sindsdien zijn er geen wereldberoemde teams meer naar de arena van de club gekomen. Dat had moeten veranderen nadat Cardiff City was gekozen als gastheer voor de UEFA Super Cup-wedstrijd van 2014 tussen Real Madrid en Sevilla.

De wedstrijd werd bijgewoond door 30.854 toeschouwers, wat nog steeds het record van de arena is. De arbiter was de Engelse rechter Mark Clattenburg. Real Madrid won met 2-0 dankzij de brace van Cristiano Ronaldo.